Kedah fm Live Streaming

VoCasts - Listen Live Radio Watch Free Tv Streaming: Kedah fm Live Streaming

Kedah fm Live Streaming

Kedah fm Live Streaming|VoCasts - Internet Radio Internet Tv Free ,Collection of free Live Radio And Internet TV channels. Over 2000 online Internet Radio
Now You Listen Radio Kedah fm, For More Info Visit Radio Website
Ganre: Malaysia, Talk, Rtm Radio, Kedah
For More Radio From Malaysia Click HERE
Kedah FM ialah sebuah stesen radio tempatan dijalankan oleh Radio Televisyen Malaysia dari ibu negeri Kedah Alor Setar. Kini, siaran Kedah FM boleh didengar 24 jam sehari dalam Bahasa Melayu, termasuk berita tempatan dan muzik Malaysia. Kedah FM boleh diiukuti di seluruh negeri Kedah, Pulau Pinang, Perlis, Perak Utara serta seletan Thailand (Satun dan Betong).

Sejarah Kedah FM bermula pada tahun 1968. Pada masa itu, seorang wakil ditempatkan di Bangunan Persekutuan, Alor Setar untuk membuat liputan, rakaman dan temuramah mengenai sebarang peristiwa yang berlaku di sekitar negeri Kedah untuk stesen Radio Malaysia Pulau Pinang dan Kuala Lumpur.

Pada tahun 1979, sebuah stesen sementara yang dikenali sebagai Radio Malaysia Alor Setar (RMAS) ditubuhkan di Wisma Persekutuan, Alor Setar.

Pada tahun 1992, Radio Malaysia Alor Setar berpindah ke Kompleks Penerangan dan Penyiaran Sultan Abdul Halim, di mana ia terus bersiaran di tempat itu sehingga sekarang. Kompleks ini telah dirasmikan oleh DYMM Sultan Kedah pada 8 Februari 1992.

Pada tahun 2003, pemasangan peralatan suntingan video digital dibuat di unit berita manakala pemasangan peralatan penyiaran digital dibuat di studio siaran. Untuk keselamatan, Kompleks Penerangan dan Penyiaran Sultan Abdul Halim telah memasang kamera litar tertutup (CCTV) dan Sistem Pengurusan Masa (Time Management System).

Pada tahun 2004, Kedah FM memasang sistem berita DaletPlus. Sistem ini membolehkan berita-berita dari Kedah dihantar secara melalui talian VPN ke Angkasapuri.

Pada tahun 2005, Sistem khidmat pesanan ringkas (SMS) telah digunakan untuk siaran Kedah FM. Semua pendengar yang ingin menghantar SMS mereka perlu mendaftar sebagai Ahli Sahabat Kedah FM. Melalui Sahabat Kedah FM ini, pelbagai aktiviti dapat dijalankan.

Pada 12 November 2005, siaran 24 jam Kedah FM dilancarkan dengan penuh gilang-gemilang dari Dewan Wawasan Jitra oleh DYMM Sultan Kedah. Majlis ini turut dihadiri oleh Menteri Penerangan Malaysia, YB Datuk Seri Panglima Abdul Kadir Bin Haji Sheikh Fadzir dan isteri. Siaran 24 jam ini merupakan cetusan idea beliau. Pemasangan Sistem Penjadualan Iklan Radio untuk bahagian Pemasaran Radio. Sistem ini membolehkan semua aktiviti penjadualan iklan dapat dihubungkan secara online kepada semua stesen radio di seluruh Malaysia.

Pada 2007 Radio Online Kedah Fm telah dibangunkan untuk para pendengar di luar Kedah atau Malaysia. Sambutan menggalakkan daripada pendengar terutama dari luar negara

Frekuensi

97.5 MHz Gunung Jerai (Alor Setar, Pulau Pinang dan Perak Utara)
105.7 MHz Gunung Raya (Pulau Langkawi, Perlis Dan Satun Thailand)
90.5 MHz Bukit Palong (Baling Dan Pengkalan Hulu)
88.5 MHz Bukit Sungai Kecil Hilir (Bandar Baru Selama)
105.1 MHz Bukit Dedap (Sik)

Search Tag:
Malaysia Radio Online, Malaysia Radio Streaming, Malaysia Radio Broadcaster,Listen Live Malaysia Radio, Malaysia Radio Stations, Live Malaysia Radio, Stream Online Malaysia  Radio, Kedah fm  Live Streaming, Live Kedah fm  , Listen Online
Kedah fm